تمدید بسته حمایتی صنعت ترخیص 1 و سه دهم میلیون تن کالا در جنگ
وبی کارت: وبی کارت: وزیر صمت از قابلیت تمدید بسته حمایتی صنعت برای دفاع از بنگاه های کوچک و متوسط آگاهی داد.
به گزارش وبی کارت به نقل از مهر، محمد اتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت، امروز در نشست با اعضاء اتاق تجاری، صنایع، معادن و کشاورزی ایران اظهار کرد: بسته حمایتی صنعت که در دوران جنگ تدوین و تصویب شده بود، منجر به ترخیص یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن کالا شد. باتوجه به ابلاغ دیرهنگام این بسته، اجرای آن تمدید خواهد شد.
وی اظهار داشت: اجرای مؤثر این بسته نیازمند تمدید آن بود و پیگیری های ضروری جهت ابلاغ آن به استانها و دستگاه های مسئول انجام شد که هم اکنون این ابلاغ انجام شده است.
وزیر صمت با اشاره به اهداف بسته حمایتی توضیح داد: این بسته با هدف پشتیبانی از بنگاه های کوچک و متوسط طراحی شده است، برای اینکه این بخش ها بیشترین نقش را در ایجاد اشتغال ایفا می کنند. بسته مذکور در وضعیت عادی نیز قابلیت تمدید دارد و اتاق تجاری می تواند پیگیر این مساله باشد.
اتابک اضافه کرد: سال قبل ۷۰ درصد از تسهیلات مالی به بنگاه های کوچک و متوسط اختصاص پیدا کرد، در صورتیکه تنها ۳۰ درصد در اختیار بنگاه های بزرگ قرار گرفت. این روند امسال نیز ادامه خواهد داشت.
او با یادآوری شرایط دوران جنگ تحمیلی اظهار داشت: در آن دوران تمامی اصناف، اتاق ها و هیات های امنای بازار همکاری چشم گیری داشتند و واحدهای کوچک در شرایطی بسیار خطرناک به تولید ادامه دادند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت همین طور تاکید کرد: جایگاه ایران در منطقه ارتقا یافته است و لازم است روند تولید و کارهای اقتصادی کشور در سطحی بالاتر و با ثبات تر ادامه یابد. البته تنش هایی که امروز در بعضی واحدهای تولیدی دیده می شود، در این مقطع زمانی طبیعی است، اما نباید به درازا بینجامد.
اتابک با اشاره به وابستگی قسمتی از سیاستهای تجاری به موضوع ارز اظهار داشت: این مساله در بعضی موارد به تجار لطمه رسانده و ما مسایل مربوط به آنرا با بانک مرکزی درمیان گذاشته ایم. نگاه بانک مرکزی به موضوع ارز، نگاهی تاکتیکی دارد.
وی اشاره کرد: ارز بصورت فردی اختصاص داده نمی گردد، بلکه همه موارد باید در کمیته ارزی بررسی شود. برای تشکیل این کمیته ها، از نمایندگان اتاق تجاری نیز دعوت به عمل خواهد آمد.
او همین طور با تکیه بر ترخیص گسترده کالاها در دوران جنگ اظهار داشت: در آن مقطع، یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن کالا از گمرک ها مرخص شد و الان نیز روند پیگیری و خروج سریع کالاهای رسوب شده، خصوصاً از بندر شهید رجایی، در حال انجام می باشد.
اتابک اضافه کرد: سیستم های وزارت صمت نیازمند بروزرسانی و بهبود هستند. اختلال ها و قطعی هایی که در سیستم ها مشاهده می شود، ناشی از شرایط فعلی و ساختار کدهاست.
وی با اشاره به نوسازی تجهیزات تولیدی بیان کرد: تا حالا ۲۰ درصد از ماشین آلات معدنی نوسازی شده اند و این پروسه بازهم ادامه خواهد داشت. همچنین، خط تولید ماشین آلات دارویی نیز مورد توجه قرار گرفته است.
وزیر صمت اضافه کرد: طرح راهبردی توسعه صنعتی کشور طی چهار ماه گذشته تدوین شده و در اختیار بخش های مختلف قرار گرفته است. اگر اتاق تجاری پیشنهاد یا دیدگاهی دارد، می تواند ارائه نماید.
اتابک همین طور به افزایش هزینه های تولید و تعرفه های وارداتی اشاره نمود و توضیح داد: کاهش تعرفه ها مبنی بر نرخ جدید ارز محاسبه شده تا از جهش ناگهانی در حقوق گمرکی جلوگیری شود.
وی اضافه کرد: در بعضی موارد خاص، واردات کالا بدون انتقال ارز در وضعیت فعلی ارزی کشور لازم است و باید امکان اجرای آن برقرار شود.
او در ادامه از احیای شورای عالی صادرات آگاهی داد و اظهار داشت: این شورا مجدداً فعال شده و جلسات آن درحال برگزاری است. چنانچه نیاز به تشکیل جلسه با حضور معاون اول رییس جمهور باشد، اتاق تجاری می تواند آنرا پیگیری کند.
اتابک در رابطه با دستگاه های ماینر نیز اظهار داشت: تولید خیلی از رمزارزها قبل تر با دستگاه های قدیمی انجام می شد که حال توسط وزارت نیرو جمع آوری می شود و این مساله دیگر در حیطه اختیارات وزارت صمت نیست.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در آخر اشاره کرد: تا حالا حتی یک دستگاه استخراج رمزارز که دارای مجوز قانونی از وزارت صمت بوده، جمع آوری نشده است.
اتابک با اشاره به وضعیت واردات خودرو های کشنده بیان کرد: طی سه سال قبل مجوز واردات این نوع خودرو ها صادر شد، اما خیلی از کشنده های واردشده هم اکنون قابل بهره برداری نیستند. این مسئله را تا حالا سه نوبت در هیات دولت مطرح کرده ایم تا بتوانیم راهکاری برای حل مشکلات رانندگان وسایل نقلیه سنگین پیدا نماییم.
وی اضافه کرد: تعداد قابل توجهی از کشنده هایی که بدون گرفتن مجوز قانونی وارد کشور شده اند، حالا در بنادر دپو شده اند. دولت در این خصوص انعطاف زیادی به خرج داده است، اما بازهم با چالش هایی روبه رو هستیم.
اتابک اضافه کرد: وزارت راه و شهرسازی هر سال بین ۱۰ تا ۱۵ هزار دستگاه کشنده وارد کشور می کند و متقاضیان این خودرو ها باید بوسیله همین وزارتخانه مبادرت به تامین نیاز خود کنند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت همین طور تصریح کرد: کامیون داران در جریان جنگ تحمیلی، در یک بازه زمانی ۱۲ روزه، نقش بسیار مؤثری در حمل و جابه جایی کالاها ایفا کردند و همکاری بسیار مطلوبی داشتند.
منبع: وبی كارت
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب