اپل، آمازون، گوگل و فیس بوك به دنبال سلطنت ابدی بر دنیای فناوری هستند؟

اپل، آمازون، گوگل و فیس بوك به دنبال سلطنت ابدی بر دنیای فناوری هستند؟

به گزارش وبی كارت به دنبال تشدید اقدامات اجرایی قوانین آنتی تراست در ایالات متحده ی آمریكا ضد بزرگ ترین شركت های توسعه دهنده ی فناوری دنیا، شرایط خاصی بر بازارهای سهام و ارزش سهام این شركت ها حاكم شده است.



زومیت نوشت: در هفته های گذشته و در اغلب دپارتمان های نهادهای نظارتی ایالات متحده ی آمریكا، بحث های جدی برسر اعمال نظارت دقیق تر بر فعالیت های طلایه داران فناوری دنیا به منظور جلوگیری از شكل گرفتن اجماع پنهان و انحصارطلبانه ی این شركت ها مطرح گردیده است. گروهی از سناتورها و مقام های دولتی كه به وجود تراست متشكل از این شركت های بزرگ حوزه فناوری مظنون بودند، مجدانه به دنبال وضع و اجرای قوانین آنتی تراست (AntiTrust) ضد آنها و نظارت مستمر و موشكافانه هستند.
دراین زمینه، تراست (Trust) به گروهی از اعضا اطلاق می شود كه هریك ذی نفع یك یا چند مجموعه با مبحث فعالیت همگن با سایر اعضا هستند و عملا دركنار یكدیگر با هدف حفظ و توسعه ی منافع گروهشان در محیط فعالیت با سایر رقبا (خارج از گروه) به سیاست گذاری مشغول اند. تراست ها غالبا سهم قابل توجهی از بازار را در اختیار دارند و همواره در تلاش اند با ارزیابی و تحلیل بازار و موضع گیری صحیح در محیط رقابتی، با نوآوری و استفاده از ظرفیت های هریك از مجموعه های زیرپوشش خود، سهم بازار خویش را حفظ و ارتقا دهند و حاشیه ی سود خودشان را تقویت نمایند.
درمقابل از منظر اغلب مكاتب در علم اقتصاد، انحصار داخلی موضوعی نامطلوب است كه اثر منفی بر تجارت می گذارد و ركن مولدبودن اقتصاد آن كشور را خدشه دار می كند. به طورمثال، اگر انحصار تولید و ریسندگی الیاف دراختیار یك فرد یا گروه خاص باشد، دیگر فرصتی برای دانش آموختگان رشته های مهندسی نساجی وجود ندارد و كسب وكارهای كوچك یا نوپای این حوزه ی صنعت به شكست و ترك بازار محكوم هستند. انحصار داخلی اینچنینی در بلند مدت باعث كاهش قدرت رقابت در عرصه ی بین المللی و ازبین رفتن صادرات آن رسته ی خاص محصول می شود.

حال چنانچه یك تراست به دنبال تثبیت جایگاه خود و مجموعه های زیرپوشش ازطریق انقباض رقابت و انحصار به جای نوآوری و تولید بهینه باشد، عملا به جبهه ی مخربی برای اقتصاد و محدودكننده ی تجارت تبدیل خواهد شد. در ادوار مختلف، قوانینی به منظور پیشگیری و مقابله با شكل گیری و فعالیت چنین تراست هایی تدوین و وضع شده كه به آنها به اصطلاح قوانین آنتی تراست می گویند. بنابراین، زمانی كه از قوانین آنتی تراست صحبت می شود، منظور تراستی است كه با رویكرد انحصارطلبی، فعالیتش نتایج منفی برای اقتصاد و محیط كسب وكار دارد.

به دنبال طرح مسئله ی وضع قوانین آنتی تراست ضد شركت های اپل، آمازون، گوگل و فیس بوك در محافل سناتورهای مجلس نمایندگان و گمانه زنی های مختلف درباره ی آن، كمیسیون تجارت فدرال (Federal Trade Commision) یا FTC و وزارت دادگستری آمریكا (Department of Justice) یا DOJ هریك بر ضرورت تحقیق و تفحص هرچه دقیق تر از فعالیت ها و كارنامه ی مالی این شركت ها تاكید و این مورد را به صورت عمومی هم اعلام نمودند. هدف از این اقدامات نظارتی و بازرسی های جامع، جلوگیری از اثرهای نامطلوب تشكیل یك تراست بزرگ در بازار فناوری اطلاعات و سایه ی سركوب آن برسر كسب وكارهای كوچك تر و نوظهور است كه متعاقبا اقتصاد ایالات متحده ی آمریكا را هم متأثر می كند.

با استناد به گزارش های خبری منتشرشده، مسئولیت بازرسی از اپل و گوگل را وزارت دادگستری (DOJ) برعهده گرفته و كمیسیون تجارت فدرال (FTC) هم با تشكیل تیم های تجسس، بازرسی از فعالیت های فیس بوك و آمازون را به دست گرفته است. همه ی این اقدامات به منظور كشف ردپای فعالیت ها و رابطه هایی است كه از حلقه ی مدیریتی از ذی نفان این شركت ها نشان داشته باشد. نكته ی جالب اینجا است كه هیچ واكنشی هم این شركت ها نشان نداده اند. از این رسیدگی ها بعنوان یكی از پیچیده ترین اقدامات نظارتی و تحقیقی تاریخ ایالات متحده ی آمریكا یاد می كنند كه درزمینه ی اجرای قوانین آنتی تراست انجام می شود.
با علنی شدن این موضوع، بازار سهام وال استریت هم شوكی جدی دریافت كرد و این چهار شركت روی هم رفته چندمیلیارد دلار از ارزش كلی بازار خویش را از دست دادند. دلیل عقب نشینی برخی سرمایه گذاران هم حفظ سرمایه ی خود از ریسك ریزش ناشی از وضع سخت گیرانه ی این قوانین برای غول های فناوری بود. دراین میان، بیشترین نسبت ریزش در هفته ی گذشته برای گوگل و فیس بوك به ترتیب با ۷ و ۹ درصد ثبت شده است.
همچنین، طبق برآورد پایگاه فوربس به دنبال این رخدادها، جمعا ۱۶ میلیارد دلار از ثروت مدیران این چهار شركت بزرگ حوزه ی فناوری كاسته شده است. شركت هایی كه زمانی سیاست مداران برجسته ی كشورشان به علت حجم نوآوری در فناوری و تولید و اشتغال زایی از آنها تمجید می كردند، حالا انگشت افترا مقام های دولتی و واحدهای نظارتی و حتی اتحادیه ی اروپا به سویشان دراز شده و در آستانه ی مواجهه با مقررات جدیدی هستند كه بی گمان از انعطاف فعالیتشان خواهد كاست.
در مقطع زمانی مشابه در سال قبل و در اظهارنظری مستقیم و بی پرده، دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده ی آمریكا، بعضی از این شركت ها را بالقوه ی تشكیل یك تراست بزرگ دانسته بود. در سه ماه گذشته، كار به جایی رسید كه دیوید سیسلین، رئیس كمیته ی فرعی آنتی تراست در مجلس نمایندگان ایالات متحده ی آمریكا، دستور آغاز بازرسی ها از فیس بوك را باتوجه به حساسیت مبحث مالكیت این شركت بر دو شبكه ی اینستاگرام و واتساپ صادر كرد؛ شبكه هایی كه هریك بیشتر از یك میلیارد كاربر در سرتاسر جهان دارند. گوگل هم به افترا سوءاستفاده از جایگاه قاطعش در حوزه ی تبلیغات موتورهای جست وجو با برخورد سنگین اتحادیه ی اروپا مواجه و به پرداخت سه مرحله جریمه ی هنگفت ملزم شد كه به نظر می آید مقصود از این اقدام تنبیهی، القای تقید سازمان های نظارتی به اجرای سخت گیرانه ی قوانین آنتی تراست باشد. درمقابل، دادگاه عالی ایالات متحده ی آمریكا با صدور حكمی، تعقیب قضایی اپل را به علت تك قطبی شدن مرجع فروش نرم افزارهای آیفون و آیپد (App Store) به جریان انداخت.
در جبهه ی مقابل، الان هریك از این شركت ها به دنبال تقویت تیم وكالت خود برای رد اتهامات واردشده درباره ی تشكیل تراست مشترك با سایر رقبا هستند. اینكه حالا در بطن حسابرسی های درحال انجام چه می گذرد و چه موضوعاتی در صدر اهداف این بازرسی ها است، چندان مشخص نیست؛ اما در هر شركت، دستاویزهایی برای این سلسله بازرسی ها از دیدگاه كارشناسان متصور است: اپل
تاكنون، برخی فعالان بازار فناوری چندین شكایت ضد این شركت مطرح كرده اند كه محور مشترك آنها، رویكرد انحصاری اپل در نحوه ی نصب و استقرار اپلیكیشن روی پلت فرم های iOS است. به طورمثال، پدیدآورندگان دو اپلیكیشنی كه خدمات مدیریت و كنترل زمان كار با اپلیكیشن ها به كاربر عرضه می دادند، به علت حذف شدنشان از اپ استور از اپل شكایت كرده بودند. ادعای آنها این بوده كه اپل با مقصود اینكه قابلیت جدید Screen Time خویش را تثبیت كند، دست به چنین اقدامی زده است.

همچنین، در افترا درخورتوجه دیگری كه پدیدآورندگان سرویس Spotify مطرح كرده اند، این طور عنوان شده كه اپل در جایگاه تولیدكننده ی سیستم عامل و میزبان اپلیكیشن هایی كه سرویس استریم موسیقی عرضه می كنند، نباید خودش چنین سرویسی عرضه كند تا امكان رقابت در بازار حفظ شود؛ این گونه است كه داور خودش در نقش یك بازیكن میدان قرار گرفته است.
باتوجه به اینكه یكی از اركان اصلی در تدوین ضوابط و مقررات آنتی تراست، تقید به حفظ فضای رقابت سالم و نامحدود و تسری پذیر است، این مسئله هم بعنوان توجیهی جدی برای این بازرسی ها مطرح است. البته، بدیهی است تیم حقوقی اپل در پاسخ به هریك از این افترا ها، لوایح كامل و نافذی به دادگاه عرضه كرده است؛ اما هیچ گاه ادله ی این شركت مجلس نمایندگان را برای صرف نظر از رسیدگی به كیفیت اجرای قوانین آنتی تراست در چنین سطح گسترده ای متقاعد نخواهد كرد. آمازون
اولین و مهم ترین مسئله ای كه درباره ی نام این شركت به ذهن ضابط قانون خطور می كند، اندازه ی شركت و آهنگ تغییرات حجم شركت در چند سال قبل است. بااین حال، به طوردقیق تر آنچه می تواند مصداق رقابت شكنی باشد، این است كه آمازون خودش هم محلی برای فروش است و هم تولیدكننده ی كالا برای فروش. این وجه از فعالیت آمازون است كه زیر ذره بین بازرسان قرار دارد.

آمازون حالا بیشترین سهم خرده فروشی آنلاین را دراختیار دارد؛ سهمی معادل ۴۹ درصد. این در شرایطی است كه رتبه ی بعدی كه دراختیار ebay است، تنها كمی بیشتر از ۶ درصد است.
الیزابت ورن، سناتور دموكرات كه این روزها شمشیر را برای غول های فناوری در پیگیری اجرای هرچه سخت گیرانه تر قانون آنتی تراست از رو بسته و مدام در نطق خود برا ین مبحث تاكید می كند، اعتقاد دارد آمازون با داده های ارزشمندی كه درزمینه ی خرده فروشی هر رسته كالا و رفتار خرید مشتری دارد، می تواند تصمیم بگیرد چه زمانی عرصه ی فروش را برای رقبا تنگ كند تا خودش به سود حداكثری در كالاهای تولیدی اش برسد.
او می گوید:
با كوچك ترین دست كاری آمازون در بازار فروش آنلاین، شما اثرهای بزرگی در حاشیه سود كسب وكارهای كوچك مشاهده می كنید.
این شركت فقط دربرابر كنكاش های FTC قرار ندارد؛ بلكه اتحادیه ی اروپا هم در پرونده ی بازرسی ها سِمَت و نمایندهدارد. فیس بوك
مالكیت این شركت بر دو شبكه ی اینستاگرم و فیس بوك با بیشتر از یك میلیارد كاربر، بیشتر بهانه یا دستاویزی برای تفحص و جست وجو به نظر می آید. آنچه بعنوان هدف اصلی از بازرسی های فیس بوك متصور است، همان مبحث بحث برانگیز مهندسی آرای انتخابات ازطریق شبكه های اجتماعی و مؤسسه ی كمبریج آنالیتیكا در سال ۱۳۹۵ است. این مورد حتی می تواند توجیهی بر عطش بیشتر نمایندگان دموكرات دربرابر نمایندگان جمهوری خواه در این نظارت ها باشد.

پیش ازاین هم قوه ی قهریه ی آنتی تراست گریبان فیس بوك را گرفته بود و آن زمانی بود كه قانون گذار آنتی تراست آلمانی این شركت را از ملزم كردن كاربران به دادن مجوز جمع آوری داده های مرتبط برایشان از سایر منابع مثل واتساپ و اینستاگرام بازداشته بود. بعضی از گمانه زنی ها و به نقل از یكی از مرتبطان پرونده در FTC، برای این مورد جریمه ی پنج میلیارد دلاری درانتظار فیس بوك و مدیرانش است. گوگل
گوگل حاكم مطلق و قدرتمند بازار موتورهای جست وجو است و تابحال هیچ سرویس مشابه دیگری حتی محصولات رقبای بزرگ مظنون به نزدیكی جایگاه آن نرسیده است. براین اساس و بعنوان تولیدكننده ی سیستم عامل برای اكثریت كسانی كه از iOS استفاده نمی كنند (در شرایطی كه علاوه بر تولید سیستم عامل، حالا گوشیهای پیكسل تولید خویش را هم عرضه می كند)، این شركت با دراختیارداشتن حجم عظیمی از داده های در رابطه با كاربران در سرتاسر جهان، به قطب اطلاعاتی بزرگی تبدیل گشته و همین مبحث بهانه ی اصلی این پرونده برای طرح دعوی و تجسس است.

همان طوركه پیشتر گفته شد، گوگل تابحال سه مرحله به پرداخت جرایم برآمده از پیگیری نقض قوانین آنتی تراست محكوم شده است. وزارت دادگستری ایالات متحده ی آمریكا پرونده ی این شركت را هم به موازات اپل رسیدگی می شود.
2121


منبع:

1398/04/08
14:18:06
5.0 / 5
4286
تگهای خبر: آنلاین , آیفون , اپل , اپلیكیشن
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۵
weby Card

webycard.ir - حق کپی رایت سایت وبی كارت محفوظ است

وبی كارت

معرفی کسب و کار شما در اینترنت