سازمان فناوری اطلاعات ایران اعلام كرد

انتشار مجانی پژوهشها و كتاب ها در پلت فرم كتاب خوانی

انتشار مجانی پژوهشها و كتاب ها در پلت فرم كتاب خوانی

به قول رئیس سازمان فناوری اطلاعات، پژوهشها و کتاب هایی که این سازمان در سالهای گذشته منتشر نموده بود، با دسترسی آزاد و مجانی در اپلیکیشن طاقچه در اختیار شهروندان قرار می گیرد.


به گزارش وبی کارت به نقل از ایسنا، امیر ناظمی در مراسم «تبادل تفاهمنامه همکاری مشترک در انتشار محتوای الکترونیک بین سازمان فناوری اطلاعات ایران و خدمات هوشمند ایده طلایی هاتف معاصر (طاقچه)»، اظهار نمود: سازمان فناوری اطلاعات کلیه پژوهشها و کتاب هایی را که به هر علتی در سالهای گذشته منتشر نموده بود، با دسترسی آزاد و مجانی در تفاهم با مجموعه طاقچه در اختیار کلیه شهروندان قرار می دهد که به صورت مجانی استفاده کنند.
وی درباره لزوم این مورد توضیح داد: این مورد از چند منظر حائز اهمیت می باشد که چرا یک سازمان دولتی باید این کار را انجام دهد. شاید همه ما با دلایلی مثل حق دسترسی آزاد شهروندان به اطلاعات آشنا باشیم که در قوانین مختلف تصریح شده اند. شهروندان حق دارند به داده هایی که نهادهای دولتی تهیه می کنند، دسترسی داشته باشد. اما علل دیگری هم وجود دارد که به نظر می آید علل مهم تری هستند.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تصریح کرد: یکی از این علل، سرریز دانشی است که در جامعه اتفاق می افتد. بسیاری از مستندات و پژوهش هایی که در سازمان های دولتی انجام می شود، قابلیت استفاده برای بخش خصوصی را هم دارد و اگر این دسترسی وجود داشته باشد، می تواند این امکان را فراهم آورد که شرکتهای بخش خصوصی توانمندتر شوند و سرریز دانشی اتفاق بیفتد. البته این هم دلیل کافی نیست.

شکل گیری مفهومی به نام بازار پژوهش
ناظمی با اشاره به اینکه مهم ترین دلیل، شکل گیری مفهومی به نام بازار پژوهش است، اضافه کرد: در کشور ما پژوهش و پژوهشگری بعنوان حرفه به رسمیت شناخته نمی گردد، پژوهشگری همچنان به عضویت در هیات علمی محدود می شود، هنوز نهادهای نوینی مانند پژوهشگاه ها در جامعه ایران جایگاه خویش را پیدا نکردند، هنوز گروه های پژوهشی بعنوان یک نهاد مورد پذیرش قرار نگرفتند. بنابراین ما با بازار پژوهش روبه رو نیستیم. نخستین شرط شکل گیری بازار این است که دسترسی به اطلاعات وجود داشته باشد تا افراد بتوانند برحسب اطلاعات دست به انتخاب و خرید بزنند.
وی تصریح کرد: اگر یک پژوهشگر یا تیم پژوهشگر، پژوهشی را انجام می دهد مهم ترین ابزاری که می تواند سابقه آن پژوهش را نشان دهد، دسترسی به اطلاعات است که منجر می شود اخلاق حرفه ای و پژوهشی گسترش پیدا کند. این که ما کمتر شاهد کپی کردن و نقض حقوق مالکیت فکری باشیم. حقوق مالکیت فکری در پژوهش های ایرانی به وفور نقض می شود و یکی از علل آن، خیال راحت یک پژوهشگر از عدم دسترسی سایرین است. با دسترسی به این اطلاعات، میتوان پژوهشها را ارزیابی کرد و تمایز بین یک پژوهش خوب با بد قابل ارزیابی می شود.
رئیس سازمان فناوری اطلاعات افزود: در آن صورت حاشیه امن برای پژوهشگرانی که اغلب با نهادهای دولتی قرارداد می بندند و پژوهش هایشان منتشر نمی گردد، از بین می رود. این حاشیه امن سبب شده برخی از پژوهشگران اخلاق پژوهشی را رعایت نکنند. انتشار آزاد پژوهشها به شکل گیری بازار پژوهش کمک می نماید، به این که تمایزها در بازار پژوهش قابل شناسایی باشد و به دنبال آن شغل هایی مانند پژوهشگری هم به رسمیت شناخته می شود.

عدم مداخله در بخش خصوصی
ناظمی با اشاره به اینکه یکی دیگر از علل مهم، عدم توجه به مفاهیمی مانند شکل گیری نهاد و عدم مداخله در فعالیت بخش خصوصی است، اضافه کرد: اگر ما پذیرفتیم که نهادهای انتشاراتی خصوصی وجود دارد، به دنبال آن باید بپذیریم یک نهاد دولتی مثل سازمان فناوری اطلاعات هم حق ندارد وارد این بازار شود، مداخله کند و خودش کتاب منتشر کند. بنابراین از روز نخست که این تیم در سازمان فناوری اطلاعات مستقر شد، ما از انتشار هر کتاب جلوگیری کردیم.
وی افزود: معتقدیم اگر مقرر است کتابی چاپ شود، انتشارات و مراکز نشر و بنگاه های خصوصی باید این کار را انجام دهند و آنها بهتر از هر بازیگری توان قضاوت و ارزیابی دارند و باید به بازیگرانی اصلی عرصه نشر تبدیل شوند. ورود سازمان های دولتی به عرصه نشر چه در راه اندازی مجلات و چه نشریات و روزنامه ها، اشتباهات جبران ناپذیری است که بازار نشر و پژوهش را از بین برده است.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اضافه کرد: به دنبال این که انتشار دولتی کتاب ها را متوقف کردیم، دسترسی آزاد به آنرا هم در برنامه قرار دادیم و به جای چاپ فیزیکی، به صورت مجازی و در چارچوب اپلیکیشن هایی که در بازار پیشرو هستند، انجام می شود. به جای این که خودمان اپلیکیشنی درست نماییم و در سایت سازمان قرار دهیم و وارد مداخله فعالیت بخش خصوصی شویم، ترجیح دادیم که طی یک تفاهمنامه از راه پلت فرم هایی که در بازار مورد استقبال مخاطبان است صورت گیرد، به جهت اینکه بازار آنها را به هم نزنیم و به سلیقه شهروندان که این اپلیکیشن ها را انتخاب کردند، احترام بگذاریم.

احترام به سلیقه شهروندان در انتخاب اپلیکیشن
ناظمی با اشاره به اینکه بخش خصوصی یاد گرفته است به خاطر کسب در آمد به سلیقه شهروندان احترام بگذارد، تصریح کرد: احترام به سلیقه شهروندان، یعنی احترام به کانال هایی که او برای دسترسی برگزیده است. اگر شهروندی اپلیکیشنی را برای حفظ نیازهای شهروندی خودش برگزیده، بازیگران و سازمان های دولتی هم باید به آن احترام بگذارند و از راه همان اپلیکیشن ها به عرضه خدمات خود بپردازند، وگرنه ما بزودی شاهد حضور انبوهی از اپلیکیشن های دولتی خواهیم بود که هر کدام از آنها می توانند هم در فعالیت بخش خصوصی مداخله کنند، هم حریم خصوصی شهروندان را به خطر بیندازند و هم کیفیت پایین تری در عرضه سرویس داشته باشند.
او در آخر بیان نمود: امیدوارم در نمایشگاه کتابی که سالهای آینده و بدون حضور کرونا برگزار می شود، دیگر انتشاراتی های دولتی و انتشاراتی های در ارتباط با سازمان های دولتی حضور نداشته باشند، چون آنها تخصص نشر ندارند و بازار نشر را به هم می ریزند و سبب می شوند که سطح انتشارات و کتاب های تولیدشده کاهش پیدا کند، به علت منافعی که در انتشار کتاب دارند، کم ترین اهمیت را به محتوای کتاب ها می دهند. ازاین رو امیدوارم در آینده، حتی مراکز تحقیقات دولتی هم در کنار خودشان مراکز انتشاراتی نداشته باشند.





منبع:

1400/04/01
20:10:34
0.0 / 5
892
تگهای خبر: اپل , اپلیكیشن , ارتباطات , ارتباطات و فناوری اطلاعات
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
weby Card

webycard.ir - حق کپی رایت سایت وبی كارت محفوظ است

وبی كارت

معرفی کسب و کار شما در اینترنت